Pages

Assalamualaikum w.b.t


What I write about might not be what I feel. It could be random. It could be about you, you or you. Or it could be about me. This is how I see the world. At least from what I saw through this thick spectacles.

:)

Tuesday, January 24, 2012

Kau ada, kau tiada. Perlukah aku peduli?

Share
If I Die Young
by The Band Perry

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a, bed of roses
Sink me in the river, at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh, uh oh

Lord make me a rainbow, I'll shine down on my mother
She'll know I'm safe with you when she stands under my colors, oh well
Life ain't always what you think it ought to be, no
Ain't even grey, but she buries her baby

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

And I'll be wearing white, when I come into your kingdom
I'm as green as the ring on my little cold finger,
I've never known the lovin' of a man
But it sure felt nice when he was holdin' my hand,
There's a boy here in town, says he'll love me forever,
Who would have thought forever could be severed by

The sharp knife of a short life, well,
I've had just enough time

So put on your best boys and I'll wear my pearls
What I never did is done

A penny for my thoughts, oh no, I'll sell 'em for a dollar
They're worth so much more after I'm a goner
And maybe then you'll hear the words I been singin'
Funny when you're dead how people start listenin'

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh (uh, oh)
The ballad of a dove (oh, uh)
Go with peace and love
Gather up your tears, keep 'em in your pocket
Save 'em for a time when you're really gonna need 'em, oh

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

So put on your best boys and I'll wear my pearls



***************


assalamualaikum wbt.

Oh, aku suka lagu ni. Selain suara singer tu sendiri yang sedap*Ye, aku selalu dengar lagu tanpa ambil tahu background penyanyi. Kalau mana-mana singer dengar ni mesti diorang bengang.* aku jugak suka lirik die. Quite meaningful for me.

Time rabak hari tu pun suka dengar lagu ni even lirik dia tak macam orang tengah rabak. Mungkin lagu ni mengingatkan aku yang hidup ni hanya sementara. So live it while you can.

Why make a fuss over a wrong person when you can go and find many other right persons? Why crying over a wound when you can strive to seek for the remedy? Why? Yes, scars stay forever. But, in the end it will only be a mark and won't give you pain anymore.

Seeing the scar might give you a heartache, tapi apa gunanya bedak foundation yang boleh digunakan untuk tutup parut tu? Put the foundation powder/liquid over the scar, sapu sampai menutupi parut tu and then tadaa! Dah hilang dah kan? Yep, it will only be for a while but then lama-lama kau pun takkan bother dah untuk ambik foundation semata-mata nak tutup parut tu.

Life is too short. So make it sweet. You can grief, but why grief forever? Life is too colourful, why make it only black and white? Haih, rugi oh. Rugi.

Funny when you're dead how people start listenin'. Yup. Funny. But that's how human works. We never appreciate what we have until it's gone. Bila ada kat sebelah, pandang sebelah mata pun tak sudi. Bila dah hilang, meraung-raung nak benda tu balik. Okeh, I'm exaggerating. But the point is there right?

Sebab tulah kita especially Muslim have to be thankful. Thankful for everything we have even if it is only for a 1cm-length eraser. Sebab kita tak tau bila rumate akan terambil eraser ciput tu dan kita plak ada exam penting di mana kehadiran eraser tu amatlah diperlukan. Heh, aku suka bagi contoh pelik-pelik kan? Tak kesahla. Asalkan aku yang tulis dan aku paham.

There's a boy here in town, says he'll love me forever, who would have thought forever could be severed by the sharp knife of a short life. Literally, from the lyric we can see that that forever is cut from the death. Bagi aku pulak, that forever is cut from the absence of feeling. The feeling that used to be there somehow vanish like a dust. Oh, patutlah aku suka lagu ni. Sebab lirik tang ni rupanya. Haha sekarang baru nak sedar ke cik fana oi? Kesimpulannya, feeling itu boleh datang dalam sekelip mata and it can go in a blink of an eye as well. So love yourself first before loving others. Famili takpe. Because relationship connected by blood has unconditional love. At least that's my stand.

Natijahnya, *ceh, ayat nak sedap je* hidup ini terlalu singkat untuk kita hanya memikirkan atau fokus kepada satu perkara sahaja. Banyak lagi benda yang boleh kita teroka. Banyak lagi benda yang boleh membuatkan kita senyum hingga telinga untuk beberapa hari. Dan jugak, maybe that one thing might make we cry as hell today, but might make we feel like in heaven one day. Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya, bukan?

*Entah apa aku merapu aku pun tak tahu. Tapi yang penting, aku rindu menulis di sini.
**Karok sorang-sorang malam-malam eh, pagi-pagi gini masyuk jugak ye?

Friday, January 13, 2012

Share
assalamualaikum wbt.

SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE-25 SAYANG!



Sunday, January 8, 2012

Re-quote; Cerpen: Gembira.

Share
"Kau tak rindu dia?" Alisha main-main telefon bimbit Rafiq. Satu persatu gambar Rafiq dan Dila diselaknya. Ada gambar yang buat Alisha ketawa seorang diri. Rafiq pandang Alisha dengan sekilas pandang. Dia fokus memandu Proton Saga FL di tengah jalan raya menuju rumah Alisha selepas sama-sama menghadiri kenduri kahwin kawan mereka, Tarmizi.

"Kau tak rindu dia?" Rafiq mengajukan soalan sama kepada Alisha.

"Apa tiru soalan Sha!" Alisha cuba mempertahankan soalan yang diberikannya dahulu
.


"Eh, bukan Rafiq tanya dulu ke? Ada eh Sha tanya?" Rafiq cuba bergurau manja dengan Alisha. Alisha masam muka. Peluk tubuh. Mukanya paling ke luar tingkap. "Orang tanya tak mau jawab, tanya orang pulak. Huh." Alisha membebel seorang diri. Matanya memandang ke luar tapi mata hati langsung tak rasa nak pandang pemandangan apa yang ada.

"Apadie? Sha cakap apa?" Rafiq tak berapa dengar bebelan monolog dalaman yang diluahkan Alisha.

"Takde ape! Rafiq saje je nak bagi Sha ingat dekat Faris kan?" Rafiq ketawa kecil selepas mendengar Alisha mengamuk di dalam kereta. Dia rampas telefon bimbit yang ada pada genggaman Alisha. Dia selak-selak folder yang tertera namanya dan Dila. Dia tekan 'menu', 'delete'. "Dah, nah ambil balik." Rafiq campak semula telefon bimbit dia kepada Alisha.

"Kenapa delete? Hoi! Tak sayang ke kenangan dengan Dila?" Alisha cuba mempertikaikan kelakuan Rafiq. Dia daripada marah, menjadi pelik.

"Kenangan sentiasa ada dalam otak Sha. Kami dah takde jodoh. Biarkan ja lah gambar tu semua. Nanti kalau Rafiq dah kahwin, kena delete jugak. Hormat isteri." Rafiq menjelaskan apa yang dia lakukan. Matanya fokus memandu. Mulutnya senyum, bukan senyuman yang jahat, atau senyuman gembira. Lebih kepada senyuman lega.

"Habis nanti kalau Dila ialah jodoh Rafiq? Kenangan gambar ni semua? Rugi kot! Delete lah nanti kalau dah kahwin." Alisha terus membebel.

"Kalau Rafiq jodoh dia, kami ambil gambar baru. Kami bina kenangan baru. Kenapa tak boleh?" Sekali lagi Rafiq punya satu point yang kukuh. Alisha senyap. Matanya pandang ke depan. Termenung. Dia tarik nafas dalam, dan hembus. Nafas menyesal mungkin?

"Sha ada stalk Faris? Last bila?" Rafiq cuba alihkan perhatian dengan bertanya kepada Alisha mengenai soalan yang agak pedas bagi Alisha. "Ada, minggu lepas." Alisha malas nak ingat. Tapi dia terpaksa luahkan juga.

"Apa cerita dia?"

"Dia macam makin happy. And macam dah ada orang baru." Alisha satu persatu menerangkan apa yang dia nampak. Satu persatu juga dia sedih.

"Biarkan mereka happy. Biarkan Dila, Faris happy. Diorang juga perlu enjoy life diorang. Kita ni. Sampai bila nak bersedih dengan diorang?" Alisha pandang tepat kehadapan. Matanya tak berkelip.

"Sekarang masa kita cari happy kita pulak." Alisha mengalih pandangan kepada Rafiq. Dia senyum nipis. Mungkin ada sesuatu yang difikirkannya.

***********************

assalamualaikum wbt.

Kisah yang seakan sama. Mungkin terdapat sedikit tambahan. Kisah yang hampir membuatkan air mata ini gugur lagi.

Kenapa? Bukankah aku dah kuat? Bukankah aku sudah merelakan dia pergi? Kenapa masih lagi perlu bersedih?

Ya, aku sudah merelakan si bekas kekasih pergi meneruskan hidupnya. Aku sudah tidak merasakan apa-apa dendam yang dulu bersarang di hati. Tapi membaca kisah itu seumpama membaca kembali diari yang dibuang. Mengingatkan aku kepada dia.

Dia, yang berkeras tidak mahu membuang gambar-gambarku di telefon selnya. Dia, yang masih lagi teguh berpegang pada hadiah-hadiah yang aku bagi. Terakhir aku lihat, telefon selnya masih mempunyai gambarku. Sejak dari awal kami menyatakan cinta hingga akhir perhubungan kami. Masih kemas tersimpan. Aku? Semua tentangnya telah aku buang. Heh.

Haih, bagus jugak kena angin weng camni. Memang perempuanlah. Nangis dulu, baru boleh fikir rasionalnya.

Dan hari ini aku berharap. Kepada awak, silalah buang semua gambar-gambar saya tu ye. Saya taknaklah ada lelaki lain simpan gambar saya melainkan suami saya. Kalau dah buang, baguslah. Terima kasih saya ucapkan. :)

Oh ya, kepada bestfriend, yang dengarnya semalam tak berapa sihat. Moga hari ini lebih sihat dari semalam. :))

*cerpen di atas di petik dari sini.

Saturday, January 7, 2012

Forever and One

Share
by Helloween

What can I do?
Will I be getting through?
Now that I must try to leave it all behind
Did you see what you have done to me?
So hard to justify
Slowly it's passing by

Forever and one
I will miss you
However, I kiss you
Yet again
Way down in Neverland
So hard I was trying
Tomorrow I'll still be crying
How could you hide your lies
Your lies

Here I am
Seeing you once again
My mind's so far away
My heart's so close to stay
Too proud to fight
I'm walking back into night
Will I ever find someone to believe?

Forever and one
I will miss you
However, I kiss you
Yet again
Way down in Neverland
So hard I was trying
Tomorrow I'll still be crying
How could you hide your lies
Your lies


*Forever, I'll miss you. And I'm sure will.