Pages

Assalamualaikum w.b.t


What I write about might not be what I feel. It could be random. It could be about you, you or you. Or it could be about me. This is how I see the world. At least from what I saw through this thick spectacles.

:)

Sunday, August 29, 2010

Share

salam.

fuh,penat. tapi sangat seronok. hee. sebenarnya baru balik dari RECMO IX. RECMO IX ni lebey kurang cam program homestay gak la. tapi die kejap je. 4 ari je.

fyi, this is my first time joining this kind of program. and who knows, that first time gives lotssss of memorable and sweet memories for me to cherished. sangat gembira~! :D

untuk family angkat iaitu pakcik hassan dan makcik hasanah*sangat nice name pakcik ngan makcik ni kan?matching sgt.hee*, terima kasih sgt2 sebab jaga kami*fana n wani* dengan sangat baik. makanan sangat sedap. karipap makcik the best lah! :D

setakat ni lah dulu ye. this is just a teaser. i will post more on our activities there. together with the photos.*i hope. tenet utp sangat lah laju seperti snail yang ade kat v5 tuh*

ciao~




Wednesday, August 25, 2010

hatred

Share

i don't like this.
and i don't like you.
hate you?
yes.
i do hate you.
how i wish i can be far away from you.
don't even want to see your face.
don't even want to hear your voice.
please.


GO AWAY.


Tuesday, August 24, 2010

they say...

Share


they say...
laughter is the best medicine.

thanx.
gelak ngn korang wat demam ni da oke cket.ptut p gelak ngn korg awal2 ag.

:D

Sunday, August 22, 2010

Share


I missed the last bus, I'll take the next train,
I try but you see, it's hard to explain.
I say the right things, but act the wrong way,
I like it right here, but I cannot stay.

:)

Saturday, August 21, 2010

Share


LIFE IS SHORT.

SO MAKE IT MEANINGFUL.

AND WORTH TO REMEMBER.



HAHA.

Share




a team of highly trained monkey?

HAHA.

Friday, August 20, 2010

trust.

Share


salam.

trust breeds trust. you have to trust people first in order to get them to trust you back.
:)

*i trust people very easily. but once they break the trust, there will be no more trust from me.

Thursday, August 19, 2010

pendam perasaan.

Share


salam.
hari tu chat dengan sorang kawan lama. mulanya die komen status kt fb. pas2 terchat plak. mula2 die tanya nape emo. cakap la annoyed ngan someone. then die tanya, "ni wat status kat fb ni xrsau die terbaca ke?". so jawab la,"biarla die bace. at least die taw yang die da ter-annoyed seseorang. so pandai2 la ubah perangai tu". then die jawab balik. "mane bley camtu. xbaik. sometimes kite kena pendam perasaan kita".

betul. sometimes we have to just keep it to ourselves. but ONLY sometimes. not every times. truth hurts. it's a fact. everybody knows that. but lies hurt even more. walaupun that lies are those that we called 'tipu sunat'. mula2 tipu sunat. but when the truth reveals, it will no longer be 'tipu sunat' anymore.

betul. bukan mudah untuk berterus terang. senang untuk menipu. tapi effect tipu itu sgt besar. boleh membawa kepada perpecahan. boleh membawa kepada sakit hati. boleh membawa kepada benci.

as for me, it's really hard to tell my true feelings to other people. i rather they know it by common sense. if not, i will tell it indirectly. never tell it straight to the point. unless with people that i am comfortable with. with people that i acknowledge as friends. contoh, eka. i can tell everything to him. from 'eka, fana da gemuk' to 'eka, fana xsuka la eka wat fana camni2'. if he makes me feel angry, i tell him. if he annoys me, i'll let him know. and if he makes me happy, i will say, 'eka, fana hepi eka wat camtu'. because i don't want to have hard feelings between us. and my type, if i keep things to myself, i will explode one day. and when the time came, it will be too late. benda ni da pernah jadi between me and him. so i don't want it to happen again.

and before this, i am quite certain that people can't really read my mind/feelings. but now, one of my friends can sense it pretty well. i don't know whether she knows my behavior completely well or i am the one who can picture my feelings on my face now.

quite a long post from me.*kinda boring actually.haha*. so, to the person who annoyed me most, i'm sorry if i am not caring for your feelings. it is that when i feel annoyed, i tend to act nonchalantly to him/her. i don't really care for your feelings anymore as i have my own to take care of. selfish?yeah. people are selfish actually. and they have to be selfish sometimes.

oh for God's sake. shut up now. u da start merapu. :P

Tuesday, August 17, 2010

tips kesihatan.

Share


salam. hari ni nk kongsi satu tips pasal kesihatan. tips yang disend oleh my buddy. thanx a lot~! :)

Ini sebahagian buku The Secret of Health yang di baca.

1. Happier thought lead to essentially a happier biochemistry; a healthier body; while negative thougt and stress have shown to degrade the body and functioning of the brain.

2.Remove physiological stress from the body, and the body does what it was designed to do; it heal itself.

3.When patient truly believes the tablet (ubat) is a cure when he eat it, he receives what he believes and it is cured.

4. Laughter attracts joy, releases negativity, and leads to miraculous cures.

5. Disease is held in the body by thought, by observation of illness and by the attention given to the illness.
If you are feeling a little unwell, dont talk about it-unless you want more of it.
Instead if you change the conversation to good things and give powerful thoughts, insyaAllah the mind will give healthier body.

6.Belief about aging are all in our minds, So release those bad thoughts from your consciousness. Focus on health and eternal youth.
Believe that it is not impossible for 50+ folk to have a healthy body system.

7. Do not listen to society's messages about disease and aging. Negative messages do not serve you.

>>>>If you have some time, try to visualize yourself in the condition that you want. This dream may help the body to build positive message and deliver a positive attitude for a healthy body. Body systems is a servant of the mind thought.



Sunday, August 15, 2010

thank you a lot to kak fiza n kak mun~!

Share
salam.
da lame da nk post post ni sebenarnye tapi xberkesempatan. so sekarang fana nk cakap



A LOT OF THANKS

TO

Kak FIZA

&

Kak Mun



sebab bagi fana flip flop ni.


*kondisi flip flop ni pas nearly 4 weeks pakai. sgt selesa pakai die taw~ tq again kak fiza n kak mun~ :D*

seyesly terharu...huu

thank you sgt2~

hope to see you both again. ari2 xsempat borak panjang2 kan?

*sorilah gambar xcntik sebab amik ngn kamera fon je..huu

Tuesday, August 10, 2010

sorry

Share


i'm sorry


not all things i can tell you

sometimes i just can't tell you

so


i'm sorry

for telling you the other story

and i really don't mean it.

Share

morning~

:)

moga hari ini lebih baek dari semalam.

AMIIN..

the climb

Share
by
Miley Cyrus

I can almost see it.
That dream I'm dreaming, but
There's a voice inside my head saying
You'll never reach it
Every step I'm takin'
Every move I make
Feels lost with no direction,
My faith is shakin'
But I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down, but
No I'm not breaking
I may not know it, but
These are the moments that
I'm gonna remember most
I've just gotta keep goin', and
I gotta be strong
Just keep pushing on, but

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb

Keep on movin'
Keep climbin'
Keep faith baby
It's all about, it's all about
The climb
Keep the faith, keep your faith, woah


*success without failure is just a plain success. success with failure is a sweet success. fail once, you'll treasured the triumph most.

secrets.

Share


by One Republic

I need another story
Something to get off my chest
My life gets kinda boring
Need something that I can confess
'Til all my sleeves are stained red

From all the truth that I've said
Come by it honestly I swear
Thought you saw wink, no
I've been on the brink, so

Tell me what you want to hear
Something that will light those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

My God, amazing how we got this far
It's like we're chasing all those stars
Who's driving shiny big black cars
And everyday I see the news
All the problems that we could solve

And when a situation rises
Just write it into an album
Singing straight, too cold
I don't really like my flow, no, so

Tell me what you want to hear
Something that will light those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

Oh, got no reason, got not shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'ma tell you everything

So tell me what you want to hear
Something that will light those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

So tell me what you want to hear
Something that will light those ears
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away

This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away
All my secrets away, all my secrets away

*i'm sick of all those lies. those stares. those whispers. please. let me know your prob babe. don't just talking behind my back.
**those who talk at the back are damn coward.

Monday, August 9, 2010

Share


saya mau membebel di cni.
tapi takde modal.
da ada modal,
kite sambung ye~

i am not the type that..

Share


i am not the type that
can easily share my probs to others.
before i mention it to anyone,
i will think bout it thousands and thousands times.
but,
if i manage to tell you my probs,
it means that i trust you damn much.
hence,
don't ruin it.
unless,
u'll regret it.



Friday, August 6, 2010

Hitler dan Islam

Share

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...



Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...





Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...





Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.


*dulu pernah tertengok documentery pasal hitler kat History. antara andaian mereka pasal hitler ialah:
- hitler ialah seorang gay sbb dari awal smpai akhir sgt ssh untuk nampak die melanggan pelacur atau berhubungan dengan perempuan.
- apa yang dikarang oleh hitler bukan perkara yang sebenarnya.

ini antara yang smpt tgk ari2. betul atau tidak, hanya hitler itu sendiri dan Allah swt sahaja yang mengetahui.


Tuesday, August 3, 2010

apsal banyak lagu?

Share
salam.

hari ni gelabah bile dpt taw ade org bace blog ni.padahal it's not a big deal pun kan.tapi rase cam plik plak bile die gtaw.huu.

komen die:

"apsal banyak lagu?"

hm.entahla.i like listening to music.i write about songs that i adore.and sometimes the song i heard is the song that pictures my feelings at that time.

actually, i find it's hard to express my feelings directly.and i also find that i can cover it so well*haha* as not many people can sense that i was angry or sad whenever i feel those feelings.me myself find it hard to make it appears clearly on my face as i don't really like been asked lots and lots of questions during my hard times.

as such, i choose to make songs to appear as a medium for me to express my feelings in this blog.when i'm happy, i'll post happy song.when i'm sad, i'll post sad, melancholic songs.and when i'm rebelling, i'll post rock or not-really-hard-metal song.and when i'm feeling loved, then i'll post something that is lovey-dovey. :P